maanantai 10. tammikuuta 2011

Päärynä-aurajuustopiiras


Tammikuu ei anna ruokakuville yhtään sen enempää armoa kuin marras- tai joulukuukaan. Pientä luovutuksen makua on havaittavissa myös kuvaajan puolelta, koska alla oleva otos tästä piiraasta osoittautui parhaimmaksi. Öäh, älkää oksentako! Itse piiraan maku on kuitenkin huikea!



Päärynä-aurapiiraan ohje on kuulemma alkujaan Mysi Lahtisen, mutta plagioin sen näppäränä Jannalta. En itse käyttänyt aurajuustoa, koska en voi sietää sen kumista ja sulamatonta olemusta, eli sinihome kuin sinihome käy.

Pohja:
150 g voita
3 dl jauhoja
3 rkl kylmää vettä

koosta riippuen 2-4 kypsää päärynää
n. 150-170 g aurajuustoa (tai muuta sinihomejuustoa)
1½ dl ranskankermaa
½ dl kermaa
ihan pieni hyppysellinen muskottipähkinää

Valmista pohjataikina nyppimällä voi jauhoihin ja lisäämällä sekaan tarvittava määrä kylmää vettä. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Kauli se sitten leivinpaperin päällä piirasvuoan kokoiseksi, kippaa vuokaan ja painele kohdilleen.

Kuori päärynät ja lohko ne. Asettele päärynät vuokaan. Ripottele aurajuusto päärynöiden päälle. Sekoita keskenään kermat ja muskottipähkinä. Lusikoi seos komeuden päälle ja pane vuoka 225-asteisen uunin alatasolle paistumaan. Piiras on valmis noin puolen tunnin kuluttua.



Ps. Jannan kommenteissa joku oli vinkannut, että pohjan voi korvata piparkakkutaikinalla, mikä vain parantaa piiraan mahtavuutta. Kuulostaa jännittävältä. Kokeilkoon, ken piparkakuista tykkää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...