perjantai 23. syyskuuta 2011

Vihertävä lasagne

 

Onni on aurinkoinen perjantai, lasillinen (tai kaksi) lempipunaviiniä ja vielä täysi pussillinen Omar-karkkeja, mutta ennen kuin sallin itseni tukehtua niihin, julkaisen kuluneen viikon lasagneinnovaationi. Panzanella ei nimittäin ollut ainoa Italia-ikävän synnyttäjä (snif).

Tämän lasagnen salaisuus on siinä, ettei tomaattikastiketta tarvita. Valkoviinissa haudutettu pinaatti on vähintäänkin yhtä luksusta ja kun valkokastikkeeseen lisätään ricotta, on lopputulos terhakas ja  raikas, melkein terveellinen. Voiko lasagne olla terveellistä? En usko, mutta voisin hyvin elää siinä illuusiossa.

Löysin reseptin Helsingin Sanomien arkistosta, mutta lisäsin siihen kesäkurpitsaa löydettyäni Kampin K-Supermarketista niitä oikein pieninä ja sievinä. Proteiiniahan tässä ruuassa ei ole nimeksikään, mutta josko se olisikin sellainen lisukelasagne? Itse tarjoilin sen panzanellan kanssa ja jämät nautittiin seuraavana päivänä tomaatti-mozzarella-basilikasalaatilla. Niin, mikä Italia-ikävä niin...


PINAATTI-RICOTTALASAGNE (kuudelle)

(pinaatti)lasagnelevyjä
pieni kesäkurpitsa

Pinaattikastike:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä 
1 rkl öljyä
800 g tuoretta tai 450 g pakastettua pinaattia
1 dl valkoviiniä
suolaa, mustapippuria
ripaus kanelia

Juustokastike:
25 g voita tai margariinia
1/2 dl vehnäjauhoa
6 dl maitoa
250 g ricottaa
muskottipähkinää, valkopippuria

Pinnalle:
1 dl juustoraastetta 

1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit. Pese pinaatti, poista varret ja hienonna lehdet. Lisää pinaatti, valkoviini ja mausteet. Hauduta 10 minuuttia kannen alla.
2. Tee juustokastike. Sulata voi kattilassa ja kiehauta jauhot siinä, älä ruskista. Lisää maito koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon ricotta ja mausteet.
3. Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Lado vuokaan kerroksittain pinaattikastiketta, lasagnelevyjä, juustokastiketta ja kesäkurpitsasiivuja. Rouhi kesäkurpitsojen päälle aina mustapippuria ja suolaa. Jätä päällimmäiseksi kerros juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraaste.
4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä noin 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Alkuperäinen ohje Helsingin Sanomat.

Psst. Se tomaattinen lasagne-bravuurini löytyy yhä täältä.


6 kommenttia:

  1. Mmmh, näyttää herkulta. Oon jo pitkään suunnitellut kokeilevani sellaista kesäkurpitsalasagnea, jossa lasagnelevyt korvataan kesäkurpitsalla. Ehkä tästä ohjeesta sais muokattua sellaisen.

    VastaaPoista
  2. Kesäkurpitsalasagne on jamia :). Itteeni kiinnostaa munakoisolasagne. Eli niinku... mussaka? En vaan tykkää oikein käyttää enää soijarouhetta, joten pitäisi keksiä joku muu hyvä ja toimiva vaihtoehto lampaanjauhelihalle :)

    VastaaPoista
  3. Nam! Pinaattia olisikin tuolla pakastimessa muutama pussi, kiitos anopin.. :)

    Oletko kokeillut laittaa lasagneen/moussakkaan linssejä? Meillä on myös koittettu hieman vähentää soijarouheen käyttöä ja huomattiin, että vihreät linssit toimii aika hyvin myös tuollaisissa vuokaruuissa proteiinin lähteenä. Viimeksi laitoinkin niitä just sellaisen munkoisopaistoksen sekaan.

    VastaaPoista
  4. Joo, sama juttu tuon soijarouheen kanssa. Ehkä papuja tilalle?

    VastaaPoista
  5. Hups, olisi voinut lukea edellisen kommentin. :) Tai linssejä, tosiaan!

    VastaaPoista
  6. Linssit voisivatkin olla toimiva vaihtoehto. Kiitos ideasta! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...