sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kaksysi


 Täällä on tänään juhlittu ja syöty niin, että napa ruskaa. Paljon onnea Tuomas! ♥ 

Ohjeet kakkuun ja muihin tulee ensi viikon aikana.


Ilmoitusluontoinen asia

Hei sellaista vain, että poistin tänään vanhan blogini reseptiikan silmistänne. Alkoi vain hävettää niin paljon. Et ai kauheet, miten mä tommosta? Miks noin paljon tota ja tota ja TOTA? Ja oliko toiki ihan pakko julkasta! Enkä muutenkaan nähnyt, että blogilla olisi ollut enää mitään muuta funktiota blogistaniassa kuin tarjota maailman kuppasimmat ruokakuvat, pisimmät jaarittelut ja reseptit, joita edes minä en enää noudattaisi.

(Jos kuitenkin tunnet, että joku suosikkireseptisi jäi vanhaan blogiin, niin laitathan viestiä osoitteeseen kurpitsamosta @ gmail.com (välit pois).  Lähetän niitä mielelläni meilitse.)

EDIT: Yleisön pyynnöstä palautin merkinnät toistaiseksi ja poistan ne lopullisesti vasta tiistaiaamuna. Halukkailla on näin ollen tämä ja huominen päivä aikaa copypastata haluamansa reseptit :)


lauantai 29. lokakuuta 2011

Papupihvejä ja punajuurta

Syksy on riistan ja dramaattisen väristen juureslisukkeiden kulta-aikaa. Ihan ensin mainittuun en näillä kasvisruokamieltymyksilläni taivu, mutta papupihvillä kruunattu, kermassa hautunut punajuuri on herkuista herkuinta!


PAPUPIHVIT (6 kpl)

öljyä paistamiseen
1 sipuli hienoksi pilkottuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
ripaus chiliä
150 g tuoreita herkkusieniä hienonnettuna
1 tlk kidneypapuja huuhdeltuna
2 rkl tuoretta persiljaa tai 2 tl kuivattua
suolaa ja pippuria
½ dl korppujauhoja
1 luomumuna


1. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit pehmeäksi. Lisää valkosipuli, korianteri ja juustokumina ja kuullota sekoittaen. Lisää herkkusienet ja jatka paistamista 4-5 minuuttia tai kunnes kaikki neste on haihtunut.
2. Pane pavut pieneen kulhoon ja soseuta ne haarukalla tai perunasurvimella. Lisää sekaan sieniseos, persilja, korppujauhot ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos taikina on kovin kuumaa sieniseoksen takia, anna sen jäähtyä sen verran, että pysty käsittelemään sitä paljain käsin. Sekoita joukkoon kananmuna.
3. Muotoile taikinasta pihvejä (tai pyöryköitä). Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

PUNAJUURIPAISTOS  (neljälle)

4 punajuurta raastettuna tai suikaloituna
½ purjo
1 tl suolaa
1 tl rakuunaa
sinihomejuustoa murusina
2 dl kermaa

1. Asettele uunivuokaan punajuurisuikaleet ja hienonnettua purjoa. Mausta suolalla, rakuunalla ja murennetulla sinihomejuustolla.
2. Lisää kermaa sen verran, että suikaleet jäävät juuri ja juuri näkyviin.
3. Paista 160 asteessa noin 2 tuntia. Peitä paistos tarvittaessa foliolla.


Ps. Keskimmäinen kuva olkoon todiste siitä, että meillä tosiaan on kaksi kissaa. Se mustempi kaveri sattuu vain olemaan astetta epäfotogeenisempi adhd-tapaus, joka tulee kameran nähdessään vain puskemaan sitä :D


tiistai 25. lokakuuta 2011

Tallinnan lokakuu

Hei kävin siis Tallinnassa!



Tällä kertaa reissu ei tosin sujunut aivan kuten Strömsössä. Olin bookannut hyvissä ajoin tuttavan suosituksesta huoneen Unique Hotelssista läheltä Tallinnan vanhaakaupunkia, mutta kun saavuimme tuohon persoonalliseen majaan, kuulimme huoneemme joutuneen tuplabookkauksen uhriksi. Mahtavaa. Valinnanvaran puuttuessa suostuimme siirtymään toiseen, yhtä tähteä laadukkaampaan hotelliin, mutta myönnän huumorintajuni loppuneen siinä vaiheessa, kun ymmärsin tämän kakkosmajamme sijaistevan jollain jumalan hyllkäämällä pientaloaueella taksimatkan päässä Tallinnan keskustasta. Eikä se huonekaan nyt ihan tähtiensä arvoinen ollut. Mah-ta-vaa.  Ja jottei etukäteen punomani suunnitelmat olisi vahingossakaan toteutuneet, onnistuin vielä hävittämään paksun nipun ennen matkaa kasaan haalimiani ravintolavinkkejä. Byhyy!

Ja siitä se idea lempiravintolaani Elevanttiin siirtymisestä sitten lähti.  Hyvä ruoka, parempi mieli.

Elevantin kasvisruuat ♥

Sen enempää en tekemisistämme Tallinnassa ajatellut tällä kertaa avautua, mutta pakko lisätä yksi ravintolavinkki. Vaikka kadotinkin kaikista kiinnostavimpien ravintoloiden sijainnit, saan kiittää Tallinnan pienuutta siitä, että ainakin yksi niistä osui nenäni eteen ihan sattumalta. Herkun ja koukun Ellun suosittelema Von Kral´s Garden nökötti nimittäin sympaattisena yhdessä vanhankaupungin kivijaloista ja hurmasi hintatasollaan, joka koostui mm. 4 euron pääruuista. Lottovoitto! Tilasin alkuun savujuusto-tomaattikeiton (2,50€), pääruuaksi lohispelttipastan (4€) ja jälkiruuaksi creme bruleen, enkä ihan äkkiä keksi kokonaisuudesta muuta vikaa kuin liian pienen vatsani. Suosittelen!

 


Tällainen pikakatsaus tällä kertaa. Sen vain vielä sanon, että jos en vihaisi Itämeren viinarallilauttoja näinkin antaumuksella, voisin helposti nimittää Tallinnan yhdeksi lempikaupunkilomakohteekseni.

Onko muita Tallinnaan hurahtaneita?

perjantai 21. lokakuuta 2011

Ensimmäinen jouluinspiraatio


Huomasin kuvan sattumoisin Indiskan näyteikkunassa ja olin kirjaimellisesti pakahtua. Ihan MIE-LE-TÖN. Juuri tuollaista rustiikkista juhlavuutta haluaisin omaankin joulukotiin!

Oi tule joulu jo!

Kuva: Indiska

maanantai 17. lokakuuta 2011

Guess where I was


Tallinnan lempiravintolani ei pettänyt taaskaan. Arvaatteko, mistä paikasta on kyse? :)

Matkasta muuten lisää vasta loppuviikosta. Jos muuten tiedätte kaupan, josta saa ostettua edullisesti lisätunteja vuorokauteen, niin vaadin sen paljastamista!  Tiedostoissani oliai vaikka mitä postattavaa, mutku......

tiistai 11. lokakuuta 2011

Alia


RESEPTI ONNISTUNEESEEN SUNNUNTAIHIN

1 syysaurinko
1 Alian brunssi

Kaappaa Jaana. Sekoitta ainekset keskenään. Nauti heti 

Ohje: bloggaajan oma


sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Bataattikeitto

No se bataattikeitto sitten! Valmistin sopan Valion ohjeella ja pidin sen ruokosokerisiirapilla kevyesti maustettua jugurttisilmää jotakuinkin tämän vuoden parhaimpana innovaationa. Niiiiiin hyvää muuten aika imelän tulisen sosekeiton kanssa.

Tosin seuraavalla kerralla laittaisin keittoon vähemmän nestettä tai korvaisin kerman tuorejuustolla, sillä pidän enemmän tönkömmästä, melkein puuromaisita sosekeitoista. Mutta makuasioitahan nämä.



BATAATTIKEITTO (6:lle)

1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 sipuli
700 g bataattia
3-5 porkkanaa
2,5 dl kermaa
3/4 tl suolaa
mietoa chilikastiketta maun mukaan


LISÄKSI
turkkilaista jugurttia
ruokosokerisiirappia
kurpitsansiemeniä


1. Laita vesi kiehumaan kattilaan, lisää liemikuutio.
2. Kuori ja kuutioi sipuli, bataatti ja porkkanat. Lisää kasvikset kiehumaan kattilaan. Keitä n. 30 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
4. Soseuta keitto. Lisää kerma. Sekoittele ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta.
5. Paahda 2 - 3 rkl kurpitsansiemeniä puhtaalla, kuivalla pannulla.
6. Sekoita turkkilaisen jogurtin joukkoon hiukan ruokosokerisiirappia.
7. Lisää annosten päälle jogurttia ja kurpitsansiemeniä. 
Ohje: Valio


lauantai 8. lokakuuta 2011

Ohje onneen

Kulunut viikko ei ole ollut se elämäni onnekkain: autoni levisi saaden aikaan päälle tonnin laskun ja takkini tyhjeni hetkellisesti myös muilla elämän osa-alueilla. Tätä blogiakaan en ole oikein jaksanut, vaikka asiaa löytyisi varastosta jopa muihin blogeihin jaettavaksi. Äh, taisi koittaa lokakuu?

Jotain pieniä ilon rippeitä kasaantui sentään tiistaille, jolloin pääsin kokkailemaan Valion koekeittiöön ja tutustumaan Valion tämän syksyn uutuuksiin. Ruoasta tuli taivaallista - kiitos vain illan järjestäjien ja apukokkien - ja vatsaanikin syntyi yksi chilirahkan mentävä ikuinen aukko. Tiedätte varmaan, että ruokabloggaajana minun on haastavaa pitää minkään brändin valmiiksi maustettuja ja jauhettuja tuotteita arvossaan, sillä haluan käyttää resepteissäni mahdollisimman puhtaita makuja, mutta tällä kertaa sekin ennakkoluulo kohtasi voittajansa. Kyseessä on siis Valion maustetun rahkaperheen makea ja tulinen kuopus, jossa yllättävää kyllä on juuri täydellinen määrä potkua. Suosittelen kokeilemaan!


Koska rakastuin niin tulisesti sekä itse rahkaan että teeleipiin, joita tiistain koekeittiössä rahkasta valmistettiin, en malttanut olla palaamatta samoihin makuihin myös pari päivää myöhemmin, kun mietin, mitä tekisin makeahkon bataattikeiton kumppaniksi (ohje keittoon tulossa myöhemmin). Sotkin siis  keskenään vain kuivat aineet, raastoin juuston ja yhden parhaimmat päivänsä nähneen omenan, lisäsin rahkan ja margariiniin ja avot, maailman helpoin leipä oli paistoa vaille valmis!


Ainiin, miten otsikko liittyy tähän reseptiin? No siten, että olo on ainakin sata astetta onnellisempi näiden teeleipien jälkeen!

JUUSTOISET OMENATEELEIVÄT (4kpl)

3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
150 g juustoraastetta
1 dl raastettua omenaa
1 dl juoksevaa margariinia
1 prk (200g) Valio maustettu rahka makea & tulinen


1. Yhdistä kuivat aineet, juustoraaste ja omenaraaste.
2. Lisää margariini ja rahka. Sekoita nopeasti, ettei taikina sitkisty.
3. Taputtele leivinpaperille pellille jauhojen avulla neljä pyöreää, matalaa leipää. Jaa leivät leivinpyörällä neljään osaan. Pistele haarukalla.
4. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 12 - 15 min tai kunnes ovat kypsiä.

Ohje: Valio

tiistai 4. lokakuuta 2011

Eläinten viikko

Hyvää alkanutta Eläinten viikkoa! Täällä on tänä aamuna pussailtu kahta karvalasta ja surffailtu mielenkiintoisella sivustolla.Tehkää tekin niin!


Eläinsuojeluliitto Animalia kampanjoi eläinten viikolla eläinystävällisen kuluttamisen puolesta ja kampanjan keulaksi on avattava tänään laaja Vapauta valinnoilla -verkkosivusto, josta kävijät löytävät kattavan joukon eläinystävällisiä kulutusvinkkejä, kuten reseptejä, ravintola-arvosteluja, kosmetiikkasuosituksia sekä vaatevinkkejä. Suosittelen tutustumaan ainakin ravintola-arvosteluihin. Reseptien puolella itseäni inspiroi puolestaan täytetyt jalopenot ja matkailun alta löytyy mielenkiintoista dataa siitä, miten matkallakin voi kunnioittaa paikallisten eläinten oikeuksia.

Kannattaa tutustua!


sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Ruusukaaleja ja karppausta

Valmistin mennä viikolla paistetulle taimenelle lisuketta ruusukaaleista, mikä antoi aihetta pohtia suhdettani hiilihydraatteihin ja vallitsevaan vhh-trendiin.

En karppaa,  koska en pode tarvetta sille. En tarkoita, etteikö vatsani olisi yhtä mahamakkaraa aineenvaihdunnan huomattua lähestyväni enemmän kolmea- kuin kahtakymppiä ja etteikö minuakin välillä "turvottaisi". Satun vain oleman siitä onnekas, että ruokavalioni on jo valmiiksi melko monipuolinen. En esimerkiksi käytä juurikaan eineksiä enkä edes muista, koska olisin korvannut aterian leivällä, mitä monet karppaukseen koukuttautuneet muistelevat halveksien entisestä elämästään. Arkisin syön leipää ehkä yhden siivun lounaalla ja joskus toisen illalla, mikäli ilta-ateriaksi on tehty esim. saaristolaisleivän seuraa kaipaavaa kalakeittoa. Pasta, peruna ja riisi eivät myöskään kuulu jokapäiväiseen lautasmalliini, vaikka kahta ensimmäistä palvonkin, sillä tilaa on annettu  myös muun muassa vihreille pavuille ja parsakaalille, joita luojan kiitos rakastan ihan yhtä paljon kuin kermaan ja voihin muussattua rosamundaperunaa.

Toisaalta syyt ovat myös henkisiä, sillä kun on tärvellyt puolet elämänsä ruokahetkistä eettiseen morkkikseen, ei halua lisätä syömisen aiheuttamaa huonoa omaatuntoa enää entisestään. Etenkään nyt, kun nuoruuden piikkiin pantavat kärkkäät mielipiteet ovat saaneet hieman pyöreyttä ja absoluuttinen pahuus on muuttunut suhteelliseksi. Saatan ohittaa edelleen sen työpaikkaruokalan kinkkukiusauksen vanhasta tottumuksesta, mutten enää hakemalla hakeudu tilanteeseen, jossa kieltäisin itseltäni ne leipäkorin uunituoreet vehnäsämpylät, joihin on saletisti käytetty myös eilisen perunamuussit. Rajat ne oli Neuvostoliitollakin.

Ja rehellisesti: rakastan huonoja hiilihydraatteja! Perunaa! Pastaa! Maitosuklaata! Uunituoretta leipää! Ben & Jerry's -jäätelöä! Omnomnomnom! Vaikka perunamuussittomasta annoksesta tulisikin hoikempi ja energisempi olo, tulen siitä saletisti myös ärtyneemmäksi, jos vierustoveri louskuttaa samettisen möyheää pottua. Olen jo lähtökohtaisesti annoskateellisin ihminen maan päällä, joten kyllä kiitos, muusia mulle.


Mitä niihin mahamakkaroihin ja jenkkakahvoihin tulee, voi hyvin olla, että karppaus toimii joillekin painonhallinnassa. Itse vain tykkään hikoilla ne ylimääräiset nesteet salilla ja olen kantapään kautta huomannut, että tarvitsen silloin hiilareita jaksaakseni (ts. salaattilounaan jälkeen spinning tuntuu suojuoksulta). Vatsoja on taatusti yhtä monta erilaista kuin on vatsan kantajiakin, joten tuntuu loukkaavalta kuulla ulkopuolisten "asiantuntijoiden" neuvoja siitä, kuinka laihtuisin, jos vain söisin kunnon proteiinia (=lihaa) enkä mitään pupjen ruokaa (=puuroa). Olisiko todella näin? Mites se henkinen hyvinvointi? En todennäköisesti voisi kovin hyvin silloinkaan, jos täyttäisin vatsani työpaikkaruokalan tehokidutetuilla broilereilla.


Ei minua haittaa muiden karppaus ja toivon, ettei tästä postauksesta tullut sellaista fiilistä, että halveksisin kyseistä ruokavaliota. Karppauksessa on paljon hyviäkin pointteja, mutta se ei vaan ole mun juttu. Ja tahdon kai myös sanoa, ettei tästä blogista tule ikinä löytymään mitään alleviivaavaa karppikamaa  - tällaisia törkeän hyviä kasvislisukkeita kylläkin ;)


KERMASSA HAUDUTETTU RUUSUKAALI

400 g ruusukaalia
1 rkl voita
1,5 dl kermaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa

1. Poista ruusukaaleista päällimmäiset lehdet ja kanta. Leikkaa ruusukaalit neljään osaan.
2. Kuumenna voi kattilassa/ kannellisessa pannussa ja lisää ruusukaalit. Kuullota ruusukaaleja hetki, lisää sitten kerma. Pienennä levyä sen verran, että kerma juuri ja juuri hieman poreilee, ja laita kansi päälle. Hauduta n. 20-30 min, kunnes kerma on imeytynyt ruusukaaleihin ja niistä on tullut pehmeitä.
3. Lisää sitruunamehu ja mausta suolalla. Tarjoile heti.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...