keskiviikko 12. joulukuuta 2012

LUUKKU 12: Omena-parsakaaligratiini cheddarilla

Synnyttävätkö kaiken maailman fudget ja leivonnaiset jo närästystä? Sitä ounastellen ajattelinkin julkaista tähän väliin yhden low carb -lisukkeen, joka omenansa takia istuu kuitenkin hyvin joulukuulle ja vaikka joulun välipäivillekin.


Omena-parsakaaligratiinia meillä kokeiltiin yrteillä täytetyn ja uunissa paistetun kokonaisen nieriän partnerina ja hyväksi todettiin. Seuraavana päivänä jämät lämmitettiin lounaaksi paistetun halloumin kylkeen. Jos jotain tekisin nyt toisin, niin valitsisin happamemman omenalajikkeen. Ensimmäisellä kerralla käytin todennäköisesti liian makeaa omenaa, joka ei enää kypsentämisen jälkeen noussut oikeuksiinsa juustokastikkeen alta.

OMENA-PARSAKAALIGRATIINI CHEDDARILLA (neljälle - viidelle)

2 nippua parsakaalia
1 iso tai 2 pienempää omenaa (mahdollisimman hapan lajike)
suolaa
2 rkl voita
2 rkl jauhoja
3 dl maitoa
n. 1,5 dl (eli vajaat 100 g) raastettua, voimakasta cheddar-juustoa
mustapippuria myllystä

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

2. Pese parsakaalit ja leikkaa kukinnot irti. Keitä nuppuja runsaalla suolalla maustetussa keitinvedessä pari minuuttia, kunnes kukinnot ovat kauniin vaalean vihreitä. Valuta keitinvesi pois.

3. Pese ja pilko omena lankkumaisiksi viipaleiksi. Laita omenaviipaleet ja keitetyt parsakaalit öljyttyyn uunivuokaan, mausta ripauksella suolaa ja sekoita.

4. Sulata voi keskilämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita tahnamaiseksi seokseksi. Paista muutama minuutti, mutta älä ruskista. Lisää esilämmitetty maito kattilaan ja sekoita. Kiehauta ja keitä koko ajan sekoitellen noin 5 - 7 minuuttia, kunnes seos alkaa paksuuntua. Lisää juustoraaste ja anna sen sulaa.

5. Kaada juustokastike parskaalien ja omenoiden päälle. Mausta mustapippurilla. Paista paistosta uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes gratiini on kuplivaa ja kauniin ruskeaa. Tarjoile gratiini lämpimänä. 

Alkuperäinen ohje: 5 and Spice -blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...