sunnuntai 23. joulukuuta 2012

LUUKKU 23: Ihanat sitruuna-rosmariinikeksit

Tiptap tiptap tipe tipe tip tap. Vähiin käyvät päivät ennen joulupukin saapumista. Nappaappa tästä silti vielä yksi syötävä lahjaidea pukinkonttiin: iiiihanat sitruuna-rosmariinikeksit!


Tarkoitukseni oli oikeastaan leipoa näitä Pipsa Hurmerinnan rosmariinikeksejä, mutta homma lähti lievästi sanottuna lapasesta löydettyäni ensin tämän ja sitten vielä tämän reseptin. Lisäksi liian suuri loraus sitruunamehua aateloi rosmariinipikkuleivät pikemminkin sitruunakekseiksi, mutta hyvä maku lienee tärkein. Keksit ovat kivan kirpsakoita ja maistuvat joulunakin viimeistään siinä vaiheessa, kun suklaaöverit on vedetty viidesti. Toki aiemminkin.

(Huomatkaa muuten keksien päällä oleva kuorrute. Wooops. Olen taas askeleen lähempänä sitä näpertelevää ja askartelevaa kotiäitiä, joka minusta ei pitänyt ikinä tulla.)


SITRUUNA-ROSMARIINIKEKSIT

200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
3 rkl sitruunamehua
½ tl vaniljauutetta
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna (eli pari oksaa)
4½ dl vehnäjauhoja
1/4 tl  suolaa
½ dl mantelilastuja

Kuorrutus:
1½ rkl ranskankermaa (tai kermaa)
2,5 dl tomusokeria
2 tl sitruuanmahua
mantelilastuja ja tuoretta rosmariinia koristeluun

1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon sitruunankuori, -mehu ja vaniljauute.

2. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, rosmariini, suola ja mantelilastut.

3. Yhdistä jauhoseos voiseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muovaa taikinasta kaksi halkaisijaltaan kolikon kokoista pötkylää. Kääri ne kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi (itselläni oli yön yli).

4. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Ota taikinapötköt kylmästä ja leikkaa ne noin puolen sentin kokoisiksi paloiksi. Paista uunssa 8-12 minuuttia. Keksien värin pitäisi jäädä aika vaaleaksi, joten omani olivat uunissa hieman liian pitkään. Anna keksien levätä paiston jäkeen pellillä muutama minuutti ja siirrä sen jälkeen jäähdytysritilälle.

5. Kun keksit ovat jäähtyneet, valmista kuorrutus sekoittamalla ainekset yhteen. Lusikoi kuorrutetta jokaisen pikkuleivän päälle. Koristele esim. mantelilastuilla ja rosmariininlehdillä.


Psssst. Jos joku joulunajan jälkiruoka on vielä ideoimatta, nakkaa tänään kauppakassiin glögiä, hyytelösokeria, vaniljatanko, liivatelehtiä/agar agaria ja desi kuohukermaa ruokailijaa kohti. Jatko-ohjeet lötyvät aattoaamun luukun takaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...