torstai 31. toukokuuta 2012

Inkväärisuosikkinne


...on Moscow mule -mehujää, joka 21 äänellä keräsi 27,27% koko ruokahaasteen äänipotista!


Onnea Kivistön poppoolle! Mielenkiintoista kuulla, mikä on kesän ruokahaasteen aihe :)


perjantai 25. toukokuuta 2012

Inkiväärivaalit

Kas, yksitoista kokelasta osallistui tällä kertaa toukokuun inkiväärin makuiseen ruokahaasteeseen ja nyt olisi aika äänestää niistä paras. Se ei tosin tuu olee helppoo, väitän mä, sillä joukossa on ihan mielettömiä innovaatioita ja tähtitarran arvoisia suorituksia!

Äänestyskenttä löytyy sivun oikeasta laidasta ja se sulkeutuu 30.5 klo 23:59.

Ehdokkaat ovat:


Kaikki äitini reseptit: inkivääri-punajuurimuffarit


 Herkkusuun lautsella: inkiväärinen possunpotka


Cebicin keittiössä: ginger ale Cebicin tapaan

Heyleys´s Cuisine: Eksoottiset magnomuffinit






sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Merellinen Del Mar

Herttoniemenrannassa lepää legenda nimeltä Helsingin parhaat paellat. Tottakai ne oli käytävä testaamassa!

 

Legendan juuret elävät pienessä espanjalaisravintola Del Marissa, joka on kasvanut suureen suosioonsa Herttoniemen Neitojenrannassa. Paikan A´la carte-lista painottuu tuhteihin liharuokiin, merellisiin äyriäisiin ja raikkaisiin salaatteihin, eikä niiden paellojenkaan herkullisuutta voi korostaa liikaa.


Paellan valmistuksen kuluu aikaa noin 30 - 40 minuuttia, joten päätimme tilata myös alkuruoat. Tuomas valitsi lyhyeltä ja ytimekkäältä listalta Gambas al pil pilin, eli öljyssä keitettyjä meheviä jättirapuja valkosipulin ja chilin kera. Omalle lautaselle päätyi etanat valkosipulissa ja sinihomejuustossa grillattuina (oikeasti halusin vain dippailla ravintolan mehevää leipää valkosipulivoihin). Kummatkin oikein klassisia ja päteviä alkuruokia ja säästivät nälkää vielä pääruuallekin.


Paellat valmistetaan Del Marissa aina vähintään kahdelle henkilölle, joten yksin sellaista ei voi tilata. Vaihtehtoja on kolme: kasvispaella, merellinen paella ja klassinen paella äyriäisillä, kanalla ja vihanneksilla. Tilasimme kasvissetin ja saimmekin sitä ihan jäätävän kokoinen kulhollinen! Riisin makumaailma oli just eikä melkein täydellinen (sahramia! oi sahramia!) ja kasvikset olivat kaikki sopivissa kypsyyksissä. Lisäksi annoksesta löytyi friteerattua juustoa, jota emme tunnistaneet sen pidemmälle. 

Ounastin, ettemme tule jaksamaan koko paellaa, mutta mitäpä vielä! Se oli niin tolkuttoman hyvää, ettei maltettu jättää kekenkään. Kerrankin näin päin, joten muchas gracias!

torstai 17. toukokuuta 2012

Hedelmäkorin uusi elämä

Suomen ruokabloggaajat ovat uhmanneet tässä kuussa biojäteastiota mielettömällä volyymilla yhteistuumin järjestetyllä Hävikistä herkuksi -tempauksella. Taustalla on MTT:n taannoinen tutkimus, jonka mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa ja josta enemmistö on peräisin kotikeittiöistä. Suomalaiset kotitaloudet haaskaavat ruokaa vuosittain lähes 130 miljoonaa kiloa, eli jokainen meistä heittää syömäkelpoista ruokaa tarpeettomana hukkaan keskimäärin lähes 25 kiloa vuodessa!

Tunnustan. Meilläkin roskiin lentää hirveä määrä syömäkelpoista ruokaa. Siis ihan liikaa. Epäilen jopa, että tämä kaksihenkinen talous kuluttaa ruokaa kuin nelihenkinen perhe, eikä kaikki ruoka todellakaan päädy suuhun asti. Suunnitelmattomuus on suurin paheeni, toinen on puhdas välinpitämättömyys. Hyh hyh. Olisi korkea aika tehdä tilanteelle jotain.

Eniten roskiksiamme täyttää jääkaappiin tai keittiönpöydälle unohdetut hedelmät ja vihannekset. Sipulit ehtivät itämään, kurkut mädäntyä ja hedelmät homehtua ennen kuin ehdin edes huomata niiden kunnon. Päätinkin, että jos jostain tämä ruoan kulutusremontti on aloitettava, niin kettiön hevi-osastosta.


Eilen Tuomas sitten toteuttikin yhden hävikistä taiotun herkun pelastettuaan ajan pehmentämän appelsiinin ja viinirypäleet herkulliseen vuohenjuustopastaan. Ah, simppeliä ja nopeaa! Vuohenjuustot paistettiin, mikä on vähän ällöä hommaa, mutta pastan voi toteuttaa myös murustamalla chévren aivan pieneksi ja lisäämällä sen kuumentamattomana pastan joukkoon.

APPELSIININEN VUOHENJUUSTOPASTA VIINIRYPÄLEILLÄ (kahdelle)

200 g vuohenjuustoa (chèvre)
kourallinen kivettömiä vihreitä viinirypäleitä
kourallinen tuoretta pinaattia
1 appelsiini
suolaa ja mustapippuria

1/2 dl hyvää oliiviöljyä
pastaa kahdelle hengelle

1. Viipaloi vuohenjuusto ja paista pannulla pinnalta rapeaksi.
2. Raasta appelsiinin kuori, ja purista hedelmästä mehu kulhoon. Lisää pinaatti, puolitetut viinirypäleet ja oliiviöljy.
3. Keitä pasta kypsäksi, valuta ja sekoita muiden raaka-aineiden joukkoon. Mausta pasta suolalla ja mustapippurilla.


Ruokabloggaajat taikovat toukokuussa 2012 hävikkiä herkuiksi. Linkkivinkit sekä lista tempauksessa mukana olevista blogeista löytyvät kampanjan Facebook-sivulta.


lauantai 12. toukokuuta 2012

Kämp Signé

Pikakelaus huhtikuun puolelle, jolloin vielä kykenin tekemään muutakin kuin aivastelemaan, hinkkaamaan silmiäni tomaateiksi tai makaamaan allergialääkityskoomassa sohvalla märisten väsymystä: olin juuri viettänyt pitkän päivän googlaten erilaisia villiyrttejä. Ja bang, sähköpostiini kolahti kutsu Kämp Signeen itse villiyrttikreiviltä Sami Tallbergiltä. Oi kyllä Sami, olen niin tulossa!


Jonnan tapaan minuakin vaivaa pieni oire nimeltä Sami-fanitus. Yritin kovasti miettiä, mistä se sai alkunsa, koska en ollut ennen tätä edes maistanut herran ruokia. Oliko se sitten joku Top Chef/Master Chef/mitänäitnyton -jakso, Glorian Ruoka&Viini -lehden palsta vai joku blogikolleegan hehkutus? En voi muistaa, mutta nielin joka tapauksessa karvaan pettymyksen, kun ymmärsin jääneeni paitsi Carelian Sami-ajoista. Byhyy. Onneksi keittömestarin uralle löytyi luonnollinen jatkumo Kämpin toisesta kerroksesta.

 Raitajuurta, aloniemen vuohenjuustoa, voikukkaa ja douglaskuusen neulasia 

Douglaskuusi, joka maistuu hieman sitruunaruoholle!
 
Jos muistelen ennakkoluulojani Kämp Signéstä, kuului niihin palvelun tiukkapipoisuus, kalliit hinnatetikettimäisyys ja suomalaiseen tyyliin lihakeskeisyys. Harhakuvia tietysti kaikki tyyni. Kämp Signen ruokafilosofia nojautuu vahvasti suomalaisuuteen, luomuun ja biodynaamisiin raaka-aineisiin, joihin on tuotu omantakeista twistiä villiyrteillä (joita Sami on muuten löytänyt Suomesta jo 64 lajia!). Perinteinen tiukkapipoisuus on pyritty lakaisemaan ravintolan oven ulkopuolelle ja menusta (tai viimeistään sen vierestä) löytyy annoksia myös vegaaneille. Hinnatkin ovat yllättävän kohtuullisia: neljän ruokalajin menun saa viidellä kympillä.

Saimme maistella ruokalistalta muutamia annoksia, enkä voinut muuta kuin rakastua päättömästi. Suosikkini oli alkuun tarjoilu raitajuuri-vuohenjuustosalaatti, ahvenen kanssa tarjoiltu emmervehnä tulee hyvänä kakkosena. Jälkiruoan erikoisjäätelön raaka-aine oli muuten ainakin vielä huhtikuussa salaisuus. Ken sen maun lähteen keksii, saa jälkiruokansa maksutta!

 Koivunmahlalla ja kallioimarteella maustettua maa-artisokkakeittoa (ja Jaanan kädet)

 Paistettua ahventa, hernepyreellä maustettua emmervehnää, villiruusuvinaigrettea, isomaksaruohoa ja vuohenputkea

Suklaakakkua erikoisjäätelöllä



Päivällisen Kämp Signéssä tarjosi Kämp Group.


Pssst. Illasta ovat kirjoittaneet myös Suolaa&Hunajaa, Kulinaarimuruja ja Dinner 4U2.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Riika


Pari otosta Latvian Riiasta, jossa vierailin vappuna ensimmäistä kertaa ikinä. Kevätsää suosi, mutta terveys ei: ensimmäiset päivät niistin lähinnä siitepölyallergiaa ja loput reissusta podin räkätautia, joka ei ole vielä tähänkään päivään mennessä hellittänyt. Että köh köh vaan.


Millään räjähtävällä innolla en Riikaa tutkinut huonosta yleiskunnosta johtuen, mutta jotain tärppejä jäi sentään käteen:

  • Raw Garden (Skolas iela 12). Raakaruokaravintola, jossa tarjolla myös muutamia vegaanisia lämpimiäkin ruokia. Houkuttelevaa erilaisuutta.
  • Skyline bar (Radisson Blu Hotel). Ei kovin katu-uskottavaa suositella hotellibaaria, mutta 26. kerroksessa sijaitsevasta Skylinestä näkee sekä koko Riian keskustan, että saa aika onnistuneita drikkejä. Mojito on oma lempparini, mikä sun?
  • Sushi. Ei se mitän hullun erikoista ole, mutta Suomesta poiketen se on HALPAA. Salasanana toimii kaksi yhden hinnalla -tarjoukset.
  • Riian kuuluisa kauppahalli, joka on sijoitettu viiteen vanhaan zeppelinhalliin. Ruokahifistelijän taivas.
  • Apsara Tea House (kuva yllä. en muista sijaintia.). Lokoisa teehuone, jonka yläkerta on pyhitetty tyynyille, patjoille ja niillä löhöäville asiakkaille.


torstai 3. toukokuuta 2012

Toukokuun ruokahaaste

Uijui! Menitte sitten äänestämään omenakurkkusalsataconi huhtikuun ruokahaasteen voittoon! Kiitos ja kumarrus! Palkintoni siitä olkoon uusi ruokahaaste, jonka aiheeksi valikoitui tämän sushi-himoisen suosikkimauste, iki-ihana inkivääri.

 Kuva: Google

RUOKAHAASTEEN SÄÄNNÖT:

Ruokahaasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt, blogin ei siis tarvitse olla ruokablogi. Osallistua voi vain yhdellä ruoalla per blogi ja ruoassa on käytettävä inkivääriä. Jos haasteruoan resepti ei ole itse keksitty, on kohteliasta mainita ohjeen alkuperä.

Haasteeseen ilmoittautuminen tapahtuu 3.-24.5.2012 välisenä aikana. Myös haastepostauksen tulee olla julkaistu tuolla jaksolla. Haastepostauksen osoite (URL) ilmoitetaan kommenttina tähän kirjoitukseen. Haasteeseen osallistuessaan bloggaaja antaa luvan myös lähetetyn linkin takaa mahdollisesti löytyvien kuvien käyttöön ja niiden koon muuttamiseen haasteruokien yhteenvedossa.

Haasteeseen määräajassa ilmoitettujen ohjeiden yhteenveto julkaistaan 26.5.2012, jolloin alkaa myös äänestys. Kisan järjestäjänä en osallistu äänestykseen enkä varsinaiseen kilpailuun.

Äänestysaika päättyy 30.5.2012 ja voittaja julkistetaan 31.5.2013. Toukokuun 2012 ruokahaasteen voittaja järjestää kesä-heinäkuun 2012 ruokahaasteen, joka perinteitä kunnioittaen on siis kahden kuukauden pituinen taisto.

Voittajan tulee julkaista uusi haaste blogissaan viimeistään 5.6.2012. Jos näin ei käy, järjestelyvastuu siirtyy toiseksi tulleelle, sen jälkeen kolmanneksi sijoittuneelle jne.

Lycka till!

EDIT: Jos kommentointi ei Bloggerin takkuilun takia onnistu, voit osallistua haasteeseen myös sähköpostitse. Osoite on vanha tuttu kurpitsamoska(a)gmail.com.



keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Postikortti: Riika


Siellä sitä oltiin vappua paossa, Pikku-Pariisissa!  Palaan matkakokemuksiin vielä lähipäivinä :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...