maanantai 11. maaliskuuta 2013

Soijafileitä ja satay-kastiketta

  
Kas mitä ovat nuo kovat koppurat palaset ja voiko niitä syödä? Epäilisin itsekin, ellei pussin kyljessä lukisi tuttu brändi ja käyttötarkoitus. 

Pääsin mukaan Soyappétitin kamppikseen luomaan reseptiä vapaasti valittavasta soijatuotteesta. Soijarouheen käyttö onkin minulle jo tuttua kauraa ja soijasuikaleista, -paloista ja -pyöryköistäkin on tullut  kokattua elämäni vegetaristisemmilla ajanjaksoilla. Muistan myös, miten vegepekonin loihtiminen soijahiutaleista ja nestesavusta oli aikanaan hillitön hitti ja onpa tässä taloudessa vaihdettu muutamien makaronilaatikkojen munamaitokin soijajauhopohjaiseksi onnistunein tuloksin. Soyappétitin soijaperheen suurimpiin jäseniin, soijafileisiin, minulla ei sen sijaan ole ollut mitään kontaktia ennen tätä, joten reseptin pääraaka-aineen valinta oli sikäli helppoa.

 

Mitä noista kokkareista voisi sitten valmistaa? Soyappétitin verkkosivut suosittelevat käyttämään soijafileitä lihafileiden tapaan ja törmäsinpä siellä myös todella hyvännäköiseen soijaceasar-salaattiin. Ohjeen soijafileet on pyöritelty mantelijauheessa ja parmesaanissa ennen paistamista, mikä kuulostaa aika herkulta.

Lopulta oma veri ja mieliteot vetivät Aasiaan. Tarkoittanee lempeän tulista maapähinäkastiketta ja pinnalta rapeiksi paistettujen soijafileitä. Fileet halusin ehdottomasti leivittää, kuten ceasar-salaatissakin, mutta käytin siihen tällä kertaa psylliumkuitua, joka on gluteeniton eikä ime itseensä niin paljon rasvaa kuin esim. korppujauhot.

 
Annoksesta tuli aika mainio, vaikka itse leuhkinkin. Jos ruuasta haluaa suuremman ja täyttävämmän, voi sen kanssa tarjoilla vaikka riisiä tai rouheaa salaattia. Veikkaanpa, että esimerkiksi tämä Kokit ja Potit -blogin kaakkoisaasialainen kaalisalaatti olisi aika vinkeä seuralainen näille fileille.

SOIJAFILEITÄ JA SATAY-KASTIKETTA (alkuruuaksi tai pikkunälkään neljälle)

Soijafileet:
12 soijafilettä
1 kasvisliemikuutio
reilu loraus soijakastiketta
vettä keittämiseen
3 rkl psylliumkuitua
kookosöljyä paistamiseen

1. Laita soijafileet kattilaan ja lisää vettä sen verran, että fileet juuri ja juuri peittyvät. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio ja lorauta päälle soijakastiketta. Keitä n. 10 minuuttia. Valuta keitinvesi pois. Anna fileiden jäähtyä hetki ja purista vielä ylimääräinen neste käsin pois.
2. Kuumenna kookosöljy pannulla. Pane psylliinikuitu laakealle lautaselle. Pyöräytä soijafileet psylliumissä ja paista kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi.

Satay-kastike:
3 reilua rkl rakeista maapähkinävoita
puoli nippua tuoretta korianteria
1 dl kookoskermaa

1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
soijakastiketta
2 cm inkivääriä
2 rkl tamarinditahnaa tai 2 limen mehu ja 1 limen kuori
1-2 rkl vettä

1. Poista chilin kanta. Kuori inkivääri ja valosipulinkynsi.  Jos käytät limeä, raasta toisen limen pesty kuori.
2. Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi. Tarkista maku.

Tarjoiluun:
kevyesti paahdettuja maapähkinöitä
tuoretta korianteria
lohkottua limeä


Reseptin tarjoaa Soyappétit.

Blogirinki kokoaa Suomen huippublogit yhteen! Blogirinki suunnittelee ja toteuttaa blogien ja yritysten välisiä yhteistyökampanjoita. Blogiringissä on mukana jo yli 70 suosittua ruoka, leivonta- ja mammablogia. Lue lisää osoitteessa www.blogirinki.fi


16 kommenttia:

  1. Oijoi, näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, asetit riman korkealla, niin hyvältä tuo näyttää ja kuulostaa! Ajattelin tällä viikolla tehdä taas soijasta. Lähdin myös kallistumaan itämaiseen suuntaan, mutta nyt harkitsen enemmän italialaista twistiä :) Olen kyllä huomannut että makujen ja mausteiden kanssa ei kannata kitsastella soijan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas innostuin noista Soyappétitin sivuilta löytyvistä resepteistä, joista pari menee nyt kokeiluun ihan lähiaikoina! Luulin olevani jo aika kaiken kokenut soijavalmisteiden kanssa, mutta taisin olla väärässä. Esimerkiksi Italiaan en ole ikinä soijan kanssa lähtenyt, joten mielenkiintoista kuulla, mitä kokkaat :).

      Poista
  3. Upea annos - houkuttaa todella kokkaamaan soijasta! Kaalisalaatti sopii varmasti tälle pariksi aivan loistosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Yritin kehitellä jotain uutta sen ainaisen soijarouhemakaronilootan tilalle ;). Kaalisalaattia on pakko testata heti pikimmiten!

      Poista
  4. Hieno toteutus ja reseptiikka! Me (3) taidetaan olla suomen psylliumkäännynnäiset? Minäkin tein viime viikolla toisintoa siitä fasaanireseptistä, mutta vaan kanasta, ja psyllium on kyllä POP, toisellakin kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Psylliumkäännynnäiset, todellakin! Tässä jo mietin, mitä kalaa lähtisin sillä seuraavaksi leivittämään. Raiskaanko silakkapihvit, jos en käytä ruisjauhoja vaan psylliumia?

      Poista
  5. HYvän näköistä!Sattumalta just eilen tein soijasuikaleita,tosin käyttäen lähi-idän mausteita;D Mielenkiintoinen tapa käyttää psylliumia.Käytän sitä paljon ,mutta yleensä munan korvaajana vegaanisessa keittiössä ja sitten raakakeittiössä vähän rakennetta antamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Minä en vielä edes tiedä kaikista psylliumin erilaisista mahdollisuuksista, mutta ehdottomasti tattee ottaa selvää. Tuon leivityskikan opin Henri Alénilta, kun olimme kokkailemassa Murussa :).

      Poista
  6. Herkullisen näköistä. Minä olen soijan suhteen ollut kovin epäluuloinen, mutta ehkä pitäisi kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattis! Soijatuotteita kannattaa kyllä kokeilla. Ja pssssst, tässä kevään aikana kokataan soijasta myös 14 muussa Blogiringin blogissa, joten hyviä reseptejä on tulossa lisää ;).

      Poista
  7. Uu, mielenkiintoinen uutuus. Saako niitä jotenkin mureutettua? Minulla ongelma soijapalleroiden ja suikaleiden kanssa on ollut niiden sitkeys.
    Annoin muuten sinulle myös kaunis blogi -tunnustuksen. http://misluck.blogspot.fi/2013/03/kaunis-blogi-tunnustus.html#comment-form

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, kysyitpä pahan, sillä omaan suuhuni soijatuotteet eivät ole lainkaan liian sitkeitä. Esimerkiksi näissä fileissä leivitys teki sen, että (pinnan) tekstuuri jäi rapsakaksi eikä sitkeäksi :).

      Voi kiitos tuosta tunnustuksesta :)

      Poista
  8. Tuo psyllium on kyllä ihme aine. Että soijaankin. Haluan kuulla, miten sinun käy silakan kanssa, se kuulostaa siinä määrin epäilyttävältä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, tänään jo vähän katselinkin kalatiskin silakkafiletarjontaa sillä silmällä, mutta jäivät nyt kuitenkin vielä kauppaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...