maanantai 11. marraskuuta 2013

OLUT-SUKLAAKAKKU (VERSIO 2.0)

Tiedän, mitä nyt ajattelet: milloin tästä blogista tuli leivontablogi? Sitä minäkin mietin äsken, kun putsasin kameran muistikortin luumutäytteisistä joulupullista, gorgonzola-päärynäpasteijoista ja olut-suklaakakun paloista. Niin... milloin?

Syy on pakko olla tässä vuodenajassa. Pimeys ajaa ihmisen upottamaan sormet sokeriin, voihin ja jauhoihin taltuttaakseen edes välttävästi kaamospsykoosin. Ja liittyyhän loppuvuoteen paljon kakutettavia sankareitakin:  Jeesus, Suomi, Yhdysvaltojen alkuperäiskansat, Lucia, kurpitsat ja tietysti isät.


Tämä eilisen isänpäivän muhkean tuhti suklaakakku ei ollut ensimmäinen olutkakkutekeleeni. Kolmisen vuotta sitten innostuin leipomaan tupareihin Guinness-kakun jollain siihen aikaan blogeissa pyörineellä ohjeella. Siitä tuli kuitenkin kuiva ja kuohkeasta kuorrutteesta valtoimenaan kakun päältä tarjoiluvadille levinnyt kermalitku. Alemmuustila huipentui erään vieraan toteamukseen, että kakku olisi ollut parempi, jos olisin käyttänyt aitoa suklaata kaakaojauheen sijasta. Sen jälken en leiponut ainakaan puoleen vuoteen. Mitään.

Onneksi virheistään oppii vielä tässäkin iässä. Tästä versio 2.0:sta tuli nimittäin aivan ihanaa, kun käytin tummaa suklaata ja vaihdoin oluenkin parempaan. Jotenkin sain myös kuorrutteenkin onnistumaan. Hyvä minä!


Suosittelen olut-suklaakakkua vaikkapa pikkujoulukattaukseen. Huomaa, että tällä reseptillä kakusta tulee todella tuhtia, joten yksi kakku riittää suuremmallekin porukalle.

OLUT-SUKLAAKAKKU


2½ tummaa, maltaisen makuista olutta (esim. Malmgårdin Jouluolutta)
200 g voita
100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
2 dl tummaa muscovadosokeria
2 dl tavallista sokeria
1 1/4 dl maitorahkaa
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 ½ dl tomusokeria
1 dl kuohukermaa

 
1. Sulta voi ja lisää 2 1/2 dl olutta, suklaa ja sokerit. Sekoita kunnes ainekset ovat sulaneet sileäksi seokseksi. Jäähdytä seosta vähän.

2. Vatkaa käsin keskenään maitorahka ja munat. Vispaa, kunnes seos on tasaista. Yhdistä seokset.

3. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja sooda ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikinaa, kunnes se on sileää ja kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjakakkuvuokaan.

4. Paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Varo paistamasta kakkua liian kuivaksi, se on herkullisinta hieman kosteana Kokeile kakun pintaa sormella, jos se hyllyy vähän, niin sitten se on valmis, jos taas enemmän, niin jatka paistamista vielä hetken.

5. Valmista kuorrute: vatkaa kerma, sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Levitä jäähtyneen kakun päälle.


4 kommenttia:

  1. Näyttää tosi hyvältä, pitäisköhän uskaltaa kokeilla! :)

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa tosi hyvältä. Olutbrownie oli ainaki tosi hyvää :D tää kyl mahtuis joulupöytään..

    VastaaPoista
  3. Nam, uskaltautuisikohan tätä kokeilemaan, vähän hyllyvä ja vähän enemmän hyllyvä.... mistä sen nyt sitten tietää !!! noh, kokeiltava se on ;-)

    VastaaPoista
  4. Tuleeko olutta 2,5 tuumaa vai kenties 2,5 desilitraa? ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...