keskiviikko 18. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERIN LUUKKU 18


18. luukun taakse kätkin vuosi sitten julkaisematta jääneen kuvan ja reseptin herkkuihin saaristolaisleipiin. Nuo tummanpuhuvat limput ovatkin varsinaisia joulupöydän sulostuttajia ja soma pari  graavikalan tai vaikka smetanasillin kanssa. Mätiä, sipulisilppua ja smetanaa nyt tietenkin unohtamatta. Mmmmm.... smetanaaa....

Leipä on myös käytännöllinen ruokalahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea. Ylinätti leipäpaketti syntyy esimerkiksi siten, että kääräisee pahvisen kertakäyttövuoan ympärille kauniin keittiöpyyhkeen. Leivät kannattaa vain muistaa valmistaa jo hyvissä ajoin ennen lahjojen vaihtoa, sillä mehevimmillään saaristolaileipä on vasta 2 - 4 päivää paiston jälkeen.

 

SAARISTLAISLEIPÄ (3 KPL)


1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja

Siirappivesi voiteluun:
1½ dl vettä
½ dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon siirappi ja hiiva. 

Mittaa muut kuiva-aineet ja n. 5 dl vehnäjauhoja isoon astiaan. Lisää joukkoon piimäseos. Sekoita, lisää loput jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi.

Kippaa taikina voideltuihin leipävuokin (täytä n. 1/3 vuoan korkeudesta) ja anna nousta leivinliinan alla 1½ tuntia.

Paista leipiä  175-asteisessa uunissa uunin keskitasolla 1½ tuntia. Sen jälkeen voitele leivät siirapista ja vedestä sekoitetulla siirappivedellä. Tämän jälkeen paista leipiä vielä puoli tuntia. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...