lauantai 6. heinäkuuta 2013

Paras aika vuodesta


Harva ruokaan viittaava asia saa minut yhtä onnelliseksi kuin kantarellien ilmestyminen torimyyjien kojuihin. Olkoonkin, että ne ensimmäiset ovat yleensä peräisin Virosta. Näin Helsingin maaperältä katsottuna etelänaapurissa poimitut sienet kun ovat sitä paitsi enemmän lähiruokaa kuin Keski-Suomen metsien siskonsa ja veljensä.

Ensimmäisen litrani kullannuppuja upotin kermaiseen muhennokseen, jonka nautimme eilen uuden sadon pottujen ja paistetun ahvenen kanssa.  Seuraavat sienet kelpuutan varmaan risottoon ja sitä seuraavat pastaan. Hyviä kantarellit ovat myös piiraan ja pizzan täytteenä. Ah, r a k a s t a n näitä sieniä! Ja tämä alkava kantarellisesonki on niin vuoden parasta aikaa! ♥


KESÄN EKA KANTARELLIMUHENNOS

 

1 l kantarelleja
pala purjoa
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia

Puhdista ja huuhdo sienet.  Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo.

Sulata voi laakeassa kasarissa ja kypsennä siinä silputut sienet ja purjo hauduttaen enimmät nesteet pois.  Lisää joukkoon sekoittaen jauhot ja kerma. Keitä muhennosta 10 - 15 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja viimestele hienonnetulla ruohosipulilla. Nauti uuden sadon perunoiden kanssa.



tiistai 2. heinäkuuta 2013

Hyvä me Marit!

Kadehdin hieman synttäreitään keskikesällä viettäviä. He voivat juhlia ulkona, täyttää kakkunsa tuoreilla marjoilla, eikä kukaan kanssajuhlijoista valita lumitilanteesta (aina liikaa tai liian vähän), joulun tuomista kiloista ("joo en varmana syö mitään kakkua sit hei") ja alennusmyyntien kasvattamista luottokorttilaskuista ("en sit raaskinu sulle lahjaa ostaa, sori"), kuten niin monena vuonna tammikuun viides. Onneksi edes nimipäiväni osuvat heinäkuun alkuun. Lapsena Marin päivä tuntuikin ihan toiselta syntymäpäivältä mummin leipomine mansikkakakkuineen kaikkineen.


Tänä vuonna nimpparikakku vaihtui tähän suloiseen mansikkatorttuun, jonka ohjeen löysin Sirpa Talkan kirjasta Makeaa ja suolaista puutarhasta. Mehevät kotimaiset mansikat, appelsiininkuori ja sitruslikööri antoivat sille kepeän raikkaan maun ja ranskankerma samettisen pehmeyden. Torttu on helppo valmistaakin ja pohjan voi vaikka paistaa etukäteen valmiiksi ja täyttää juuri ennen tarjoilua. Niin kätevää!

Tämän mansikkatortun myötä tahdon toivottaa aurinkoista nimipäivää kaikille kaimoilleni sekä Maria, Maija, Meeri, Marika, Maiju, Riia, Maaria, Maikki, Maj, Marie ja Kukka-Maaria -nimisille lukijoille. Olette parhaita! :)


MANSIKKATORTTU

 

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
½ appelsiinin mehu (noin 2 rkl)

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 prk (à 200 g) ranskankermaa
2 rkl sitruslikööriä
½ dl sokeria
½ l mansikoita
(tomusokeria)

Mittaa kaikki pohjan ainekset yleiskoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina irtopohjavuoan (halkaisija 19 cm) pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliolla ja paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja kauniin värinen. Jäähdytä pohja.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon ranskankerma ja jatka vatkaamista vielä hetki. Mausta seos liköörillä ja sokerilla ja levitä jäähtyneelle torttupohjalle. Koristele mansikoilla ja halutessasi siivilöi vielä reunoille tomusokeria. 


maanantai 1. heinäkuuta 2013

FOLLOW ME!


Intternet kuhisee. Google Raeder on kuollut. Mitä se ikinä sitten tarkoittaakin ja mihin vaikuttaa, on nyt  hyvä hetki kerrata, millä muilla sivustoilla ja palvelimilla pystyt seuraamaan Pumpkin Jamia.

BLOGILISTA
Vanha kunnon Blogilista on ollut oma kanavani seurata blogeja jo vuodesta 2007. Tässä ajassa sivusto ei ole mielestäni eläköitynyt pätkääkään. Rekisteröitymällä saitille voit rakentaa oman suosikkilistan, jolle lempiblogiesi uusimmat postaukset päivittvät aikajärjestyksessä. Pumpkin Jamin voit lisätä suosikkeihisi suoraan TÄSTÄ linkistä.

BLOGLOVIN
Voit seurata Pumpkin Jamia myös Bloglovinissa, joka on sivustona ihanan pelkistetty ja fressin oloinen. Rekisteröidy, mene TÄNNE ja paina Follow. Voit jakaa myös söpöjä sydämiä tykkäämillesi postauksille.

FACEBOOK
Kyllä, Pumpkin Jam löytyy myös Facebookista, jonne ainakin yritän muistaa jakaa uusimmat postaukset (myös Mini Pumpkinin postaukset!) ja välillä jotain muutakin. Homma toimii niin, että tykkäämällä Pumpkin Jamin SIVUSTA näet osan tuoreista statuksista ja linkeistä uusimpiin postauksiin suoraan etusivusi feedissä. Mutta et kaikkia! Facebook tahtoo rajoittaa typerästi tykkäämiesi sivustojen julkaisujen näkyvyyttä etusivullasi, mutta asian voi onneksi korjata muutamalla hiiren painalluksella:

Vie hiiren nuoli Tykätty / Liked -nappulan päälle ja valitse alastulovalikosta Näytä uutisissa / Show in News Feed. Sen jälkeen paina Asetuket.../ Settings… ja valitse valikosta Kaikki päivitykset / All Updates (oletuksena taitaa olla Useimmat päivityset / Most Updates). Voit myös tilata tapahtumat ilmoituksina. Se tapahtuu samasta Tykätty / Liked -näppäimen valikosta valitsemalla Saa ilmoitukset / Get Notifications.

TOP 100 RUOKABLOGIT
Mikäli suomalaiset ruoka- ja leivontablogit inspiroi, tutustu ihmeessä Top 100 ruokablogit -sivustoon. Siellä et valitettavati pysty rakentamaan omaa suosikkilistaa, mutta se on ymmärtääkseni ainoa nettisivu, josta löydät kerralla lähes kaikki kotimaiset ruoka-aiheiset blogit. Etusivu listaa tällä hetkellä suosituimmat blogit, mutta viemällä hiiren nuolen oikean yläkulman Näytä-valikkoon ja valitsemalla alastulovalikosta kohdan Viimeksi päivitetyt, näet ruokablogiskenen uusimmat postaukset aikajärjestysessä. Ja kyllä, myös Pumpkin Jamin uusimmat postaukset.

+ PINTEREST, jonne aloin rakentaa vasta eilen omaa seinää Pumpkin Jamille (tahtoo sanoa, että se on vielä varsin vaiheessa). Seinä sijaitse TÄÄLLÄ. Seuraa ja "pinnaa" kuviani!

+ INSTAGRAM, jota voit vaklata TÄÄLLÄ. Ruokaa sisältävien luurikuvien lisäksi sinne tulee lisättyä myös muita räpsyjä.

+ Bloggerin oma lukulista, joka ei huhuista huolimatta katoakaan Google Readerin kuoleman myötä. Toisin sanoen: mikään ei sitten loppupeleissä muutukaan, vaan voit seurata blogeja edelleen omista suosikkikanavistasi.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...