torstai 6. helmikuuta 2014

KIPPARIRAKKAUTTA

Törmäsin pari vuotta sitten tuotteeseen, joka pani hetkessä pieneen pintaremonttiin kaikki siihen asti arjessa suosimani kalasoppa- ja kaaliruokareseptit. Nyt tuo savujuustolta arominsa lainannut Valion Kippari -ruokakerma astuu jälleen parrasvaloihin uudessa pakkauksessa ja uuden nimen voimin.


Lähdin mukaan alkuvuoden kermaisimpaan kamppikseen, jonka ideana oli laatia kaksi reseptiä Valio Crea -nimen alle hiljattain muuttaneista maustetuista ruokakermoista. Crea-kermoja on tällä hetkellä kuusi eri makua - muun muassa ikisuosikkini Kippari - ja törppöjä yhdistää nimen lisäksi nyt myös uusi yhtenäinen pakkaus. Toukokuussa Valio Crea tuoteperhe kasvaa lisää.

Haasteessa eniten kutkutti se, että "jouduin" tutustumaan Kipparin lisäksi myös muihin Valion maustettuihin ruokakermoihin. Potentiaalia löytyi ainakin kolme sipulia -nimisestä kermasta, joka pyöristää erilaiset kastikkeet hurmaaviksi. Myös basilikalta, ruohosipulilta ja oreganolta maistuva uutuusmaku kolme yrttiä on ihana ja oikein odotan, että pääsen lorottamaan sitä johonkin suolaiseen piirakkaan.

Mutta yllättääkö ketään se, että näistä kokeiluista huolimatta tein kuitenkin kummatkin reseptit Kipparista? Ei mua ainakaan. Koska kipparirakkaus ♥.



KIPPARIN SOIJA-KAALILAATIKKO (kuudelle)


1 kg valkokaalia
1 dl puuroriisiä
2 kasvisliemikuutiota
2 sipulia
3 rkl öljyä, voita tai margariinia
2,5 dl tummaa soijarouhetta
2,5 dl Valio Crea Kippari -ruokakermaa
2 rkl siirappia
1 rkl meiramia
valkopippuria myllystä
(suolaa)

Suikaloi kaali. Laita kaali ja puuroriisit suureen kattilaan ja laske päälle vettä sen verran, että kaalisuikaleet peittyvät juuri ja juuri. Kiehauta, lisää kasvisliemikuutio ja keitä 20 minuuttia.
 
Kaalin ja riisin kiehuessa kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna rasva paistinpannulla ja kuullota sipulit. Lisää soijarouhe ja pyöräytä lastalla pari kertaa, jotta ylimääräinen rasva imeytyy soijaan. Kauho joukkoon 5 dl kaalin ja riisin keitinlientä (suoraan kattilasta) parissa erässä koko ajan sekoittaen. Soija on valmista, kun se on turvonnut eikä  enää ime itseensä nestettä.

Jos kaali-riisi-seos on vielä keittämisen ja soijarouheen turvottamisenkin jälkeen kovin vetistä, kauho nestettä pois sen verran, että seoksesta tulee melko paksua. Sekoita joukkoon soijarouhe-sipuliseos, kerma ja mausteet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.

Paista 175-asteessa 1½ tuntia tai niin kauan kun maltat. Talvikaalille tekee hyvää jopa kahden tunnin paisto.

Tarjoile kaalilaatikko puolukkasurvoksen kera.
 
Woop woop! Instagram-video kipparin soija-kaalilaatikon vamistuksesta nähtävillä täällä.
 

 

PEKONI-POLENTA (lisukkeeksi neljälle)


pekonia
1,5 dl polentasuurimoita
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2,5 dl Valio Crea Kippari - ruokakermaa
ruohosipulia

Hienonna pekoni ja ruskista rapeaksi kuumalla pannulla, pienessä öljytilkassa. Nosta pekonit sivuun odottelemaan

Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutio ja kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Kun neste poreilee, nosta kattila liedeltä ja lisää polentasuurimot koko ajan vispilällä sekoittaen. Sekoittele vielä 5-6 minuuttia, kunnes polenta on paksuuntunut puuromaiseksi.

Kaada polenta tarjoiluastiaan. Sekoita joukkoon rapeat pekonit ja hienonnettu ruohosipuli. Tarjoile välittömästi lisukkeena esim. hyvän tomaattikastikkeen ja paistettujen sienien kanssa.
 
Vinkki: Kasvissyöjä voi jättää pekonin vallan pois, sillä pelkästään Kippari-kerma tuo polentaan kivaa savuaromia. Jos kuitenkin haluaa kikkailla, voi tähän käyttää myös soijahiutaleista valmistettua "vegepekonia". Ohje siihen löytyy  Chocochilistä.

Woop woop! Instagram-video pekoni-polentan valmistuksesta täällä.
 
http://www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Valio Crea.
 

3 kommenttia:

  1. Polentaidis on loistava, Mari! Tuota Kipparirakkautta en jaa, moon mustapekkanaisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua nolottaa. En oo vielä edes maistanut Mustapekka-kermaa! Taidan pyöräyttää heti viikonloppuna siitä skonsseja sun ohjeella.

      Poista
  2. Minä jaan Kipparirakkauden, ja juuri sen vuoksi minunkin toinen reseptini oli juuri Kipparista.:) Kiva, kun nyt pääsi samalla maistelemaan myös noita muita kermoja, koska kaupasta kotiin lähtee aina Kippari, vaikka muitakin makuja on tullut vilkuiltua. Mustapekka yllätti iloisesti. Juustona meillä ei olla siitä pidetty, mutta kerma oli hyvää ja ihanan pippurista. Ei silti Kipparin voittanutta.;)

    Ihanat reseptit olet kehitellyt.:) Kaali tuolla odotteleekin laatikkoon päätymistä ja pitääkin käyttää siihen tällä kertaa noita maustettuja kermoja. Hyvin noista sinunkin videoistasi ruokien valmistuksen näkee. Alku aina hankalaa kaikessa, kun nuo kokkausvideoinnit Instagramiin on nyt meille ihan uutta, ja kaiken lisäksi vielä puhelimen kanssa on ongelmia. Mutta eiköhän me noissa vielä kehitytä, kunhan saadaan harjoitusta.:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...