tiistai 31. maaliskuuta 2015

PARASTA JUST NYT - MAALISKUU

Maaliskuu ei ehkä ollut kaikkein hedelmällisin blogikuukausi, mutta hyviä ideoita ja inspiraatiota se synnytti sitäkin tehokkaammin! Parhaiten mieleen jäi superfoodit, taimien kasvattelu ja yksi erinomainen ravintolakokemus.


RAAKASUKLAA. Pääsin viime viikolla osallistumaan ilmaiseksi GreenStreetin järjestämään raakasuklaa workshoppiin, joka pidettiin Itiksen uudessa RUPLA popup-liikkeessä. Ja tiedättekö mitä? Kaiken sen kaakaovoin raastelun ja sulattelun, raakakaakaon, lucuman, tocon ja macan sekoittelun ja täydellisen makubalanssin etsiskelyn ohessa koin ujon valaistumisen! Raakasuklaa ei olekaan pelkkää kitkerillä gojimarjoilla pilattua maustettua pahaa hippikarkkia, vaan siitä pystyy oikeasti saamaan ihan hyvän makuista. Ihan huikea makuyhdistelmä syntyi varsinkin suklaaseen jemmatuista banaanin paloista ja raastetusta appelsiininkuoresta! Suklaantekokokemuksen lisäksi sain workshopista myös paljon Ainon esittelemää tietoa raakasuklaassa käytetyistä superfoodeista ja opin esimerkiksi sen, että raaka, kuumentamaton kaakao sisältää jopa 1200 aktiivista ainesosaa ja 10 kertaa enemmän antioksidantteja kuin superfoodeista superfoodeimpana pitämäni mustikka! Aikamoista!

Jos raakasuklaa workshopit kiinnostaa, kurkkaa GreenStreetin Facebook-sivuilta koska ja missä seuraavat  järjestetään. Ja poikkea ihmeessä myös kahvilla joko Itiksen tai Helsinginkadun RUPLAssa, sillä pikkulinnut kertovat niistä saavan jopa hiljattain hypeen noussutta bulletproof-  eli voikahvia!



RAVINTOLA LUSIKKA. Pinkaisimme Tuomaksen kanssa kuun puolivälissä kaksin syömään ja leffaan. Elokuvaksi valikoitui yllättävän viihdyttävä toiminta- ja scifiraina Chappie ja ravintolaksi itselleni aivan tuntematon Lusikka. Pikkuruisessa korkeakattoisessa ravintolassa pauhasi kasarirokki ja raffi mustavalkoinen sisustus huokui sopivaa sekamelskaa klassista ja modernia. Kolmen ruokalajin menun sai itse koota turvallisen suppeasta á la carte -listasta ja maistui itselläni lopulta lohelta ja vesikrassilta, nieriältä ja äyriäisiltä sekä kookosjuustokakulta ja manjari-sulaajäätelöltä. Aika täydellinen setti. Päälle vielä 12cl erinomaista viiniä, eikä lasku silti kohonnut yli viidenkympin. Ravintola minun makuuni!

Ravintola Lusikka, Lapinlahdenkatu 9, Helsinki.


KAUPUNKIVILJELY. Okei, olen näissä kasvihommissa aivan super-surkea, mutta tänä keväänä edes yritän! Yrttejä on jo versoamassa ja tomaattienkin kasvatusta voisin uskaltaa kokeilla nyt, kun luin aiheesta hyvät vinkit Kokit ja Potit -blogista.


HERKKUHETKIÄ. Yksi lempileivontabloggaajistani on sitten mennyt ja julkaissut kevään kiistämättä herkuimman leivontakirjan! Hyvä Annamari! Aion kirjoittaa kirjasta vielä oman kokonaisen postauksen, mutta sitä ennen pitäisi saada päätettyä, minkä kirjan reseptin leivon ensimmäisenä. Aaaa valinnanvaikeus!


COCOVIN SUPERSNACKSIT. Kuulun ihmisryhmään, jonka aineenvaihdunta hidastuu ja kroppa turpoaa sillä samalla sekunnilla, kun edellisestä ateriasta on kulunut kolme ja puoli tuntia. Pienet välipalat ovatkin elinehtoni, mutta pelkät banaanit alkavat tulla jo korvista ja smoothiet ja pähkinäpatukat tuntuvat usein turhan suurilta ja tuhdeilta snäkseiltä. Onneksi löysin Cocovin supersnacksit! Ne ovat just sopivan pieniä ja sisältävät hyvää tekeviä ja aitoja aineksia, eivätkä ole edes hinnalla pilattuja. Tuo suklaa on oma lempparini. Pitäisiköhän yrittää tehdä vastaavanlaisia patukoita kotonakin?

KEVÄT. No aika selvää hei!

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

VÄHÄN ERILAISET RAIRUOHOT

 Palmusunnuntai eikä itse kasvatettua rairuohoa missään? No panic! Syötävät rairuoho-kuppikakut syntyvät nimittäin alle tunnissa ja väitän, että niistä on enemmän iloa kuin siitä harvaan kasvaneesta nurmesta ikkunalaudallasi. Maukasta pääsiäistä!



RAIRUOHO-KUPPIKAKUT (12 kpl)


2 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 rkl sitrunanmehua
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ dl mantelijauhetta
2 dl kermaa

Kuorrutus:
200 g (1 rasia) sitruuna- tai vaniljatuorejuustoa
1-2 rkl sitruunamehua
1 rkl tomusokeria

Lisäksi:
Vihreitä (vohveli)strösseleitä (omani on Confetista)

Tipja ja pupuja

Vaahdota munat ja sokeri kevyesti. Lisää sitruunamehu muna-sokerivaahdon joukkoon. Yhdistä kuivat aineet. Lisää jauho-leivinjauheseosta ja kermaa vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi ja jaa se 12 muffinipellin koloon tai paperisiin pieniin amerikanmuffinivuokiin. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa 15 - 17 min.

Valmista kuorrutus.  Notkista tuorejuusto sitruunamehulla. Lisää tomusokeri ja sekoita. Levitä kuorrutus jäähtyneiden muffinien päälle veitsellä tai pursota. Ripottele päälle ströseleitä ja koristeke tipuilla ja pupuilla.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

GUACAMOLE RAPEALLA PEKONILLA JA KARAMELLISOITUNEELLA ANANAKSELLA


Okei, en yleensä ole se, joka saa kiksejä pekonin lisäämisestä vähän epäloogisiin paikkoihin (kuten suklaaseen tai viinaan. Yök.), mutta katsokaa nyt tätä guacamolea! Niin herkullista, niin täydellistä! Koko komeuden kruunaa paitsi täydellisen pehmeä guacamola ja rapea pekoni, myös pekonin rasvassa paistuneet ja karamellisoituneet ananakset. Uh ja huh! Alkuperäisestä ideasta kiitos How sweet it is -blogin Caramelized pineapple, bacon and goat cheese guacamole -reseptille.

GUACAMOLE RAPEALLA PEKONILLA JA KARAMELLISOITUNEELLA ANANAKSELLA (2-4 hengelle)


4 avokadoa
2 limen puristettu mehu
2 valkosipulinkynttä murskattuna
Pieni punainen chili hienonnettuna
Kimppu tuoretta korianteria
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
4 siivua pekonia
1 tlk ananaspaloja omassa mehussa

1. Poista avokadojen kuori ja siemen. Murskaa hedelmäliha kulhossa esim. haarukalla painamalla. Lisää joukkoon limen puristettu mehu, murskatut valkosipulinkynnet, hienonnettu chili ja tuore korianteri sekä mausteet. Sekoita ja tarkista maku.

2. Hienonna pekonit pieniksi kuutioiksi ja paista rapeiksi kuumalla pannulla pienessä öljytilkassa. Nosta valmiit pekonit esim. reikäkauhalla talouspaperin päälle. Lisää pannulle sen jälkeen valutetut ananaspalat ja anna niiden karamellisoitua pekonin rasvassa sen aikaan, että ovat saaneet hieman väriä.

3. Kippaa pekonit ja ananakset guacamolen päälle. Tarjoile välittömästi.


Ps. Söimme tämän guacamolen kanssa Valion sivuilta löytämääni jauheliha-nachovuokaa. Ihan hullun hyvää sekin! Suosittelen!

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

KOLMEN JUUSTON PINAATTICALZONET


NO SIIS....

Aina ei mene kuten Strömsössä - ei edes varsinkaan ruokabloggarilla, jonka jauhopeukalo on kasvanut keskelle kämmentä. Onneksi näiden kolmen juuston mini-calzoneiden maku on edes suussa sulava, joten siinä sentään onnistuin. Pinaatti, mascarpone ja voimakkaat feta ja parmesaani ovat ihan lyömätön nelikko!

Suosittelen isosti kokeilemaan, mutta hoxhox, ne reunat kannattaa sitten todellakin sulkea kunnolla ennen paistamista ;-).

KOLMEN JUUSTON PINAATTICALZONET (10 -15 KPL)


Taikina:
2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
Noin 5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
150-200 g tuoretta pinaattia
2 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä paistamiseen
200 g fetaa
1 dl raastettua parmesaania
4 (kukkurallista) rkl mascarponea
1/2 tl suolaa
1/2 tl savupaprikajauhetta 
Ripaus mustapipuria

1. Valmista ensin taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa, noin 30 minuuttia.

2. Valmista täyte. Laita huuhdellut pinaatinlehdet kiehuvaan veteen. Keitä noin minuutti. Laita siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Puristele pinaatit kuiviksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna pinaatti. Kuullota valkosipuli-pinaattisilppua pannulla muutama minuutti öljyssä käännellen. Ota pannu pois liedeltä ja murustele joukkoon fetajuusto. Lisää parmesaani, mascarpone ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.

3. Painele taikinasta kuplat pois. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä. Ota muotilla (halkaisija noin 12 cm) ympyröitä. Lusikoi taikinan keskikohdalle pinaattitäytettä. Taita puolikuiksi tai nipistele sauma keskelle (heh, HYVIN). Anna kohota noin 10 minuuttia.

4. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla pelti kerrallaan 12–15 minuuttia.

Alkuperäinen ohje: Helsingin Sanomat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...